tisdag 5 november 2013

Vi slänger mer och mer

Vi blir fler och slänger mer, det rapporterar Ekot idag . Och samtidigt ställer det oerhörda krav på en smartare återvinning. Sopor är pengar också idag omsätter återvinningsindustrin 39 miljarder kronor, enligt SCB.

Så hur ska vi återvinna smartare, eller förbruka mindre. Och vad är bäst. Förbrukning som idag med sopor som genererar pengar? Eller mindre förbrukning, andra smartare förpackningar och mindre skräp?

3 kommentarer:

 1. Slumpen kanske det är som ibland tar tag i en och leder en in på nya spännande spår - eller åter in på spår man glidit av. Vad vet jag? Ja, i alla fall att när jag nu som snart är 60 år gammal och mormor till två underbara barnbarn tar mig i kragen aktivt söker minska på plastberget i mitt eget hem.

  Ett enkelt exempel:
  Jag tillhör generationen som lärde sig studera med understrykningar och marginalanteckningar, eftersom vi fick alla våra läroböcker. Senare generationer lånar dem bara. Allt nog - överstrykningspenna önskades. Jobbets lager hade sinat. Gick till närbelägen bokhandel för att inhandla nya, med ett minne i bakhuvudet av att akademibokhandeln i Umeå, den vid campus, en gång på sent 80-tal eller tidigt 90-tal sålde sådana i torr form, som färgpennor. Testade - kan man göra överstrykningar med vanliga färgpennor? JA, man kan det. De markeringarna lyser inte lika intensivt som de plastiga, men de fungerar. Lite mer nedtonat, kanske värdigare, vackrare? En liten seger för antiplasten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg: Orange fungerar bättre än gul. Lite mer stuns i färgen...
   Sen gillar jag inlägget under mitt ursprungliga - om vettiga schampon. Det kan vara svårt att rensa i köket - fr.a. få bort förpackningar kring matvaror man köper - men i badrummet finns ju också massor att göra. Bra at få tips på hur.

   Ett mattips i alla fall: Det fungerar jättebra att köpa frysta bär i papperspåse och sedan förvara dem så i frysen några veckor! Borde fungera lika bra, åtminstone kortare tider, för egenplockade också. Kanske måste man styckfrysa dem först? Testar i sommar, om jag minns idén då.

   Radera
 2. Hej!

  Hittade din blogg när jag sökte på att frysa mat i glas. I ett tidigare inlägg skrev du om schampo. Jag använder ett schampo som ser ut som en tvål. Finns i min ICA Maxi och på nätet: www.simplynatural.se. Köp ett reseset så får du några små att prova och då följer det med en liten plastbit (!) som man ställer tvålen på (den innehåller mindre plast än en schampokapsyl, tror jag och den sparar man och återanvänder). Finns också träfat, men då vill man väl först veta att man gillar schampot. Jag har torrt hår och problematisk hårbotten och kan inte använda starka produkter, men detta schampo är toppenbra mot mina problem. Bra både för mig och miljön alltså.

  SvaraRadera